Haberler
Doğalgaz ve Elektrik Fiyatlarında Enflasyonun 3 Katına Yakın Artış

Yayınlanma:
5 yıl önce-

TÜİK raporuna göre konutlarda kullanılan doğalgaz ortalama birim fiyatı 2020 yılı I. dönem (Ocak-Haziran) itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre % 34.7 arttı.
Sanayide kullanılan doğalgaz birim fiyatındaki artış da % 13.2 oldu.
Aynı dönemde yine konutlarda kullanılan elektriğin ortalama birim fiyatı ise % 32.3 olarak gerçekleşti. Sanayide ise bu oran % 21.8 oldu.
TÜİK, Haziran ayı için yıllık enflasyonu TÜFE’de % 12.62 olarak açıklamıştı.
Kaynak: TÜİK
Yorumlayın
Haberler
İstanbul’da Gazze İçin Eylem: Kuşatmaya ve Sessizliğe Karşı Çağrı

Yayınlanma:
50 dakika önce-
Nisan 5, 2025
İsrail’in ateşkesi bozarak Gazze’de sivil katliamlarına yeniden başlaması tüm dünyada Filistin dostlarını harekete geçiriyor. Gazze’de katliamların yanı sıra yaşanan gıda krizi de artık dayanılamaz bir noktaya ulaştı. Gazze’ye kapıların açılması, insani yardımların ulaştırılması ve İsrail’in tam bir ambargo ile tecrit edilmesi talebiyle 6 Nisan Pazar günü saat 15:00’te Sirkeci Büyük Postane Önü – İstanbul’da Gazze yürüyüşü olacak. Direniş Çadırı’nın çağrısıyla yapılacak olan yürüyüş Sirkeci Büyük Postane önünden başlayacak, dünyanın gözleri önünde açlıkla boğuşan Gazze halkı için ses verilecek. Türkiye iktidarına ve başta Mısır ile Ürdün olmak üzere tüm dünya hükümetlerine yapılacak olan “Gazze için çağrı”, sadece bir hamaset değil aynı zamanda somut talepleri de yeniden gündemleştirecek.

Gazze’de açlık ve soykırım yanyana
Gazze’de Neler Oluyor? Fırınlar Kapandı, Açlık Kapıda!
Gazze’deki fırınlar artık çalışmıyor. “Bir sonraki duyuruya kadar kapalıdır” tabelaları, yalnızca işletmelerin kapanışını değil, aynı zamanda bir toplumun hayatta kalma umudunun tükendiğini ilan ediyor.
Temel gıda olan un, Gazze’de artık lüks bir ürüne dönüşmüş durumda. Dünya Gıda Programı, Gazze’de destekledikleri 18 fırının un stoklarının tükendiğini duyurdu. İnsanlar günlerce bir lokma ekmek için bekliyor; yerel fırınlar ise gaz ve un yokluğu nedeniyle tamamen durdu.
Gazze’de Ekmek Hayattır, Açlık Ölümdür
Gazze’de ekmek yalnızca bir gıda maddesi değil; hayatta kalmanın adı. Ancak bombardıman, kuşatma ve gıda kıtlığı Gazze’yi büyük bir insani felakete sürüklüyor. İsrail’in saldırıları ve ambargosu nedeniyle halk artık günde tek öğünle, hatta sadece çorba ve makarnayla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için açlık artık istatistik değil, ölümcül bir gerçek.
ACİL EYLEM ÇAĞRISI
Gazze’de un tükendi, fırınlar kapandı. 1.5 milyon insan katil İsrail’in kuşatması altında ölüyor!Bu pazar İstanbul’dan iktidara birlikte seslenelim: Hamaseti bırakın! Hemen şimdi harekete geçin! Gazze’nin kahraman savaşçılarının yanında olamıyorsanız… pic.twitter.com/VzyDNkGE5U
— Direniş Çadırı (@direniscadiri) April 4, 2025
İstanbul’da Filistin Eylemi: “Gazze Ölüyor, İktidarlar İzliyor”
6 Nisan Pazar günü saat 15:00’te İstanbul’da gerçekleşecek olan Filistin eylemi, sadece bir protesto değil, aynı zamanda Gazze halkına umut olma çağrısıdır. “Hamâseti bırakın, harekete geçin!” sloganıyla Türkiye ve dünya hükümetlerine güçlü bir mesaj verilecek.
Direniş Çadırı’nın Filistin dostlarıyla birlikte sürdürdüğü ve Türkiye’nin dört bir yanında kesintisiz süren eylemlerde somut talepler dile getiriliyor. İsrail’le normalleşmeye karşı, siyonist ve emperyalist odakların Türkiye’deki uzantılarına ve açıkça soykırımın yanında tavır alan NATO’nun üslerine karşı iddialar dile getirilirken atılması gereken somut adımlar da hatırlatılıyor.

6 Nisan Pazar Günü Saat 15:00’te Filistin dostları İstanbul’da buluşuyor.
6 Ekim Pazar – 15:00 Eylem Bilgileri
Buluşma Yeri: Sirkeci Büyük Postane önü
Yürüyüş Güzergahı: Eminönü Meydanı
Gazze İçin Ses Ver, Sessiz Kalma!
Gazze’de insanlar gıda sıralarında hergün katliamla yüzleşiyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan “un katliamı”, yardım için bekleyen yüzlerce sivilin hedef alınmasıyla hafızalara kazındı. Bugün ise aynı tehlike, çok daha büyük bir çapta Gazze’nin kapısında.
İstanbul’daki eylem, bu zulme karşı yükselen bir haykırış olacak. Gazze için bir torba un, bir kap yemek ya da bir damla su hayat demektir. O yüzden sessiz kalmak değil, harekete geçmek zamanı!
Haberler
Gazze’de Ekmek Hayattır Ama Şimdi Bütün Fırınlar Kapalı – Huda Skaik

Yayınlanma:
1 gün önce-
Nisan 4, 2025
Bu hafta Gazze’deki tüm fırınların kapatılması, kuşatma altındaki bölgede yeni bir yıkıcı açlık dalgasına zemin hazırlıyor.
Fırınlarda artık “Bir sonraki duyuruya kadar kapalıdır.” yazılı kâğıt tabelalar asılı. Fırınların önündeki uzun insan kuyrukları ortadan kayboldu.
Gazze’de fırınlar, sadece ekmek yapılan ve satın alınan yerler değil. İsrail’in acımasız savaşının ve kuşatmasının ortasında Filistin halkı için bir cankurtaran simidi, bir beslenme ve hayatta kalma kaynağıdır.
Bir zamanlar kolayca erişilebilen bir mamul olan un, artık nadiren bulunuyor ve Gazze’deki 18 fırını destekleyen Dünya Gıda Programı, depolardaki unun tükendiğini söylüyor.
Gazze’nin iki milyonu aşkın nüfusunun endişeleri her geçen saat artıyor. Fırınları çalıştırmak için gerekli olan gazın giderek daha az bulunması nedeniyle evlerinde hâlâ un bulunanların bile seçenekleri azalıyor.
Buna ek olarak, İsrail tarafından kuzeydeki evlerini terk etmeye zorlanan pek çok kişi yanlarına hiçbir eşya alamadı. Birçoğu şu anda çadırlarda yaşıyor ve Gazze pazarlarındaki yüksek gıda fiyatlarını karşılayamıyor.
Fırınların kapanmasının ertesi günü bir torba unun fiyatı yaklaşık 100-500 şekel (27$-135$) arasında değişiyordu. Hâlâ unu olanlar, gaz olmadığı için odun ateşinde yemek pişirmek zorunda.
Açlığın sağlığa aşamalı etkileri
Gazze’de ekmek, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Neredeyse her öğünde tüketiliyor ve pek çok aile günlük ekmek ihtiyacını geleneksel olarak sübvansiyonlu fiyatlarla satılan fırınlardan karşılıyor.
Çoğumuz artık “günde bir öğün” aşamasına ulaştık. Öncelikle konserve, pilav, makarna ya da çorba ile besleniyoruz.
En son İsrail’in bir buçuk yıldır devam eden savaşı sırasında açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızda, un bitmeden önce ayda üç ya da dört kez ekmek pişiriyorduk. Daha sonra öyle bir noktaya geldik ki peynir ve zaatarı tek başına, kaşıkla yiyorduk.
Yetersiz beslenme Gazze’de ciddi bir sorun haline geldi ve büyümek ve gelişmek için doğru beslenmeye ihtiyaç duyan binlerce çocuğu etkiliyor.
Açlık tehdidi artık uzak bir endişe değil, birçok Filistinli için uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilecek acil bir tehlikedir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar risk altında!
Gazze’deki tıbbi tesisler yok edilirken açlık krizi de giderek büyüyor. Bölgede her geçen gün tırmanan açlık krizinin sağlık üzerindeki zincirleme etkileri, zaten aşırı yük altında olan sistemi önemli ölçüde zorlayacak ve önlenebilir ölümlere yol açacaktır. Açlık, nüfusu daha da zayıflatacak ve insanları hastalıklara karşı daha savunmasız bırakacaktır.
İnsanlar, ailelerini doyurmak için yardım kamyonlarından umutsuzca tek bir torba un almaya çalışırken çıkan kavgaları izlediğimi hatırlıyorum.
Geçen yıl yaşanan meşhur “un katliamı” sırasında, İsrail güçlerinin Gazze’de, yardım için kuyruğa giren insanlara ateş açması sonucu 100’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, yine yüzlercesi de yaralanmıştı.
Yılın ilerleyen günlerinde, İsrail güçlerinin “insani yardım bölgesinde” erzak arayan birkaç Filistinliyi öldürmesinin ardından una karışan kanın korkunç görüntüleri ortaya çıktı. Bu görüntüler, temel ihtiyaçlar için verdiğimiz mücadelenin son nefesimize kadar devam edebileceğini hatırlattı.
Fırınların kapatılması ve yaklaşan kıtlık tehdidinin ortasında Gazze, bir yol ayrımında ve eşi benzeri görülmemiş bir insani krizle karşı karşıya! Gazze’deki Filistinliler için ekmek, “hayatta kalmak” demektir ve un olmadan geleceğimiz belirsizdir. İsrail, yardımların girmesi için sınır kapılarını hemen açmalıdır.
Kaynak: middleeasteye.net
Haberler
BTK Yetkilerinin Genişlemesi Yeni Bir Dönemi mi Başlatıyor?

Yayınlanma:
1 gün önce-
Nisan 4, 2025
Türkiye’de sansür tartışmalarıyla sıkça anılan dijital alan artık sadece teknolojik değil; siyasi, toplumsal ve hatta ontolojik bir mücadele alanını da tarifliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) verilmesi plânlanan yeni yetkiler, bu dönüşümün en keskin örneklerinden biri olmaya aday.
Geçtiğimiz günlerde elektronik haberleşme ile ilgili BTK’nın yetkilerini genişletmeyi ve internet üzerinde denetimi radikal biçimde artırmasını öngören bir taslak kamuoyuyla paylaşıldı. Paylaşılan taslak henüz yasal bir çerçeve kazanılmasa da kamuoyunun yorumuna sunuldu. Taslakta özellikle 3. madde, dijital hak ve özgürlükler bağlamında endişe verici bir eşik sunuyor:
“Kurum, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde, yetkilendirmeye tâbi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilir.”
BTK’nin yetki alanlarını flu bir esnekliğe taşıyacak bu madde, sadece hukuki açıdan endişe verici değil, aynı zamanda modern tanımlamayla bile etik sınırların dışında kalmayı öngörüyor. Taslak resmileşirse 3. madde yer alan “milli güvenlik … ve benzeri kamu yararı gerekleri” ifadesinin belirsizliği BTK’nın etki alanını teorik olarak sınırsızlaştırabilir. Yani artık bir mahkeme kararı, yargı süreci ya da kamusal denetimi zorunlu kılan bir süreç gerekmeden hızlı bir sansür uygulanabilir. Devletin dijital refleksi, herhangi bir içerik ya da platformu, “kamu yararı”nı öne sürerek anında susturabilir.

Türkiye’de bir süredir gündemde olan sansür genişliyor mu?
Belgede Neler Var?
BTK’nın paylaştığı taslak belgede (ki bu, henüz yürürlüğe girmemiş bir yönetmelik taslağıdır), BTK’nın denetim araçlarının kapsamı ciddi şekilde genişletiliyor. En dikkat çekici başlıklar şöyle:
- Şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar: Bu tanım, WhatsApp’tan YouTube’a, TikTok’tan Signal’e kadar çok geniş bir dijital evreni kapsıyor. Taslak, bu tür platformlara “yerli temsilci bulundurma”, “BTK’ya veri sunma” gibi yükümlülükler getiriyor.
- Doğrudan müdahale yetkisi: Mahkeme kararına ihtiyaç olmaksızın uygulamalara erişim engellenebilecek. Bu, Türkiye’deki mevcut 5651 sayılı yasadan bile daha ileri bir sansür yetkisi anlamına geliyor.
- BTK’nın düzenleyici değil, yürütücü aktör hâline gelmesi: Kurum; artık sadece denetlemiyor, dijital alanı aktif olarak “biçimlendirme” yetkisine sahip oluyor.
“Kamu Yararının” Sınırı ya da Sınırsız Yorumlama Yetkisi
Sunulan belgeye ilişkin bütün endişelerin düğümlendiği temel bağlam ise “kamu yararı” gibi muğlak bir kavramın neye göre tanımlandığı üzerine. ‘Kamu yararı’nın uygulama alanındaki yorumlama çeşitliliği bir yana, “çoğunluğun faydası için azınlığın haklarının göz ardı edilip edilemeyeceği” gibi kavramsal tartışmalar da bulunuyor. Bir gece yarası kararnamesi ile sistemin “zararlı” olarak tanımladığı uygulama ve platformlar için sansür mekanizması ışık hızıyla genişletilebilir!
BTK’ya verilmek istenen yeni yasal çehre aslında “yasa koyucu”nun belirleyiciliği açısından “modern devlet“in reflekslerini de iyi örnekliyor. Belgeye göre BTK, artık sinyal kesici değil, fiili bir infazcı gibi hareket edebilir ve üstelik bu infazın kurbanı çoğu zaman “içerik” değil, “erişim” olacak. BTK’ya verilen yetkilerin derinleştirilmesi ile yalnızca bir uygulamaya değil. Bir kamusal diyaloğa, bir protestoya, bir dayanışma zincirine ya da düzenin “zararlı olarak” kategorize ettiği herhangi bir iletişim biçimine kısıtlamalar gelebilir.
Yeni Normal: Dijital Otomatik Sansür mü?
İnternet sansürü, her türlü rejimde dünya genelinde farklı biçimlerde uygulanıyor. Çin’de “Büyük Güvenlik Duvarı” Google, Facebook ve Twitter gibi platformları engellerken, Rusya’da ise bağımsız medya için dijital kısıtlamalar getiriliyor. Türkiye’de ise BTK gibi kurumlar, “milli güvenlik” gerekçesiyle erişim engellerini hızla artırıyor. Avrupa’da dezenformasyonla mücadele adı altında birçok içerik denetlenirken, ABD’de büyük teknoloji şirketleri algoritmalar aracılığıyla bilgi akışını kontrol ediyor.
Temel güvenlik ve gizlilik endişelerine bir çözüm gibi gelişse de sansürün günümüzde küresel ölçekte internet özgürlüğünü daralttığı ve dijital alanda hem devletlerin hem de büyük sermaye gruplarının “muhalifleri”ni susturma aparatına dönüştüğü biliniyor. Geçtiğimiz Kasım ayında da Yenipencere’nin 2020’den beri aktif olan Youtube kanalı “şiddet” gerekçe gösterilerek sansürlenmişti. Özellikle 7 Ekim’den bu yana Filistin direnişini savunan birçok haber kanalı ve içerik üreticisi benzer biçimde sansürün hedefi haline geldi.
BTK’nın kamuoyu görüşüne açtığı taslak ise bu hâliyle yürürlüğe girerse Türkiye’de dijital alandaki sansürü derinleştirerek, internet iletişimini büyük ölçüde değiştirebilir. Sansür, artık bir istisna değil, önleyici ve kalıcı bir önlem hâline gelebilir. Tıpkı Orwell’in 1984’ünde olduğu gibi: Dilin, bilginin ve düşüncenin sınırları, “güvenlik” bahanesiyle belirlenebilir.
Dijital oto sansür mekanizması aslında modern devletlerin katı ulus kimlik ve sınırlarını “fiziksel” olandan “sayısal” sınırlara ulaştırması anlamına da geliyor.
YeniPencere