Haberler

Afganistan’da Coronavirüs Salgını

Yayınlanma:

-

Afganistan’da günlük ve toplamda yapılabilen test kapasitesi yetersiz olduğundan resmi rakamlar gerçek sayıyı yansıtmıyor olabilir. Bununla birlikte resmi verilere göre bugüne kadar Afganistan genelinde görülen vaka sayısı 12.456 olarak belirtilmektedir. Ülke genelindeki toplam vaka sayısının yaklaşık üçte biri Başkent Kabil’de görülmektedir. Yine resmi verilere göre bugüne kadar 1138 kişi iyileşmiş ve 227 kişi Coronavirüs dolayısıyla vefat etmiştir.

Ülkede pozitif vakaların görülmeye başlandığı Mart ayının sonlarından itibaren çeşitli tedbirler alınmaya başlandı. Okullar ve üniversiteler tatil edildi. Bilimsel toplantılar, kültürel-sanatsal faaliyetler durduruldu. Vaka sayısının daha yoğun olarak görülmeye başlandığı Nisan ayının sonlarına doğru ise başta Kabil ve Herat olmak üzere bazı eyaletlerde sokağa çıkma yasağı, şehirlere giriş çıkış yasağı, zorunlu birkaç sektör dışında AVM ve çarşı-pazarların kapatılması gibi birtakım önlemler alındı.

3-4 hafta boyunca halkın ve esnafın yapılan uyarılara ve alınan tedbirlere uyduğu söylenebilir. Ancak ilerleyen süreçte resmi olarak tedbirler devam etmesine rağmen uyarılara pek uyulmadığını gözlemlemek mümkün.

Afganistan Sağlık Bakanlığı, günlük ve toplam test sayılarını kamuoyuyla paylaşmadığından bugüne kadar yapılan toplam test sayısı kesin olarak bilinmiyor. Ancak bakan yardımcısının dün basına yaptığı açıklamaya bakılırsa, durumun kritik düzeyde olduğu anlaşılmaktadır. Son 24 saatte 994 vaka test edilmiş ve bunun 625’i pozitif çıkmıştır. Pozitif vakaların yarısından fazlası da başkent Kabil’de görülmüştür.

Afganistan genelinde en çok vaka sayısını görüldüğü eyaletler sırasıyla Kabil, Herat, Kandahar, Belh ve Nangarhar’dır.

Coronavirüs salgınının dünya genelinde görülmeye başladığı ilk haftalarda Afganistan’daki durum çok yavaş seyrediyordu. Mart ayında Coronavirüse yakalanan kişilerin sayısı tekli rakamlarla ifade ediliyordu. Nisan ayında ise bu durum çiftli rakamlara çıkmaya başladı. Son haftalarda ise ülke genelinde günlük ortalama 500-600-800 vaka görülmektedir.

Bu nedenle yetkililer gelinen noktada Coronavirüs salgınının Afganistan’da vahim bir durum almaya başladığını ifade etmektedirler. Yapılan uyarılara ve alınan tedbirlere halkın riayet etmemesi durumunda vaka sayısının ve ölümlerin çok daha hızlı bir şekilde yayılacağı uyarısında bulunmaktadırlar. Yukarıda da belirtildiği gibi, Afganistan’da yapılan günlük ve toplam test sayısı çok az olduğundan gerçek pozitif vaka sayısının açıklanan rakamdan daha fazla olduğu söylenebilir.

Özel Haber

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version