Yazılar

Fransa’nın  Tehlikeli Dini: Laiklik – Farhad Khosrokhavar*

Yayınlanma:

-

Paris – Yeni bir cihatçı saldırı Fransayı salladı. En sonuncu cihatçı saldırı, sınıfında Hz. Muhammed’in karikatürlerini  sergileyen bir öğretmenin Paris’in dış mahallelerinde başının kesilerek öldürülmesinden yalnızca iki hafta sonra Nice şehrindeki bir kilisede üç kişinin ölümü ile sonuçlandı.

Peki, Almanya, İngiltere, İtalya ve çekişmelere/tartışmalara neden olan Hz. Muhammed karikatürlerinin ilk yayımlandığı Danimarka bile benzer bir şiddete tanık olmamasına rağmen,  Fransa niçin şiddet içeren aşırılık yanlıları tarafından tekrar tekrar hedef alınıyor?

Nedeni basit: Fransa’nın aşırı laik biçimi ve bunun marjinalleşmiş radikal bir azınlık arasında dine küfrü körüklemesi.

Özellikle, en son gerçekleşen şiddet olayları haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Ekim’in başlarında almış olduğu bir kararın ardından geçekleşti. Dergi, 2015 yılında ana merkezine yapılan ölümcül saldırı ile ilgili duruşmanın başlangıç tarihini belirtmek amacıyla Hz. Muhammed’in küfür içeren karikatürlerini yayımlamıştı.

Radikal sekülerizm ve dini radikalizm ikilisi kararın verildiği zamandan beri ölümcül bir dans halinde.

Bilindiği üzere, dini hoşgörüsüzlüğün yükselmesini önlemek için Fransa sekülerizmi, devletin tarafsız olmasını ve kamusal alanda dinlere saygı duyulmasını gerektiriyor.

Her nasılsa bu, modern zamanlarda çok daha aşırı bir hâl aldı. 1970ler gibi yakın zamanlarda yaygın olan ılımlı laiklik yerini daha ziyade resmi, sivil bir din ile değiştirdi.

Bu sivil din kendi papazları (hükümet bakanları), papası (cumhurbaşkanı), destekçileri/rahip yardımcıları (entelektüeller) ve sapkınları olan bir inanç sistemidir.

Bu inanç sisteminde İslam’a karşı daha az muhalif bir tavır sergileyen herkes reddedilir ve “İslamcı-solcu” olarak damgalanır.

Bu yeni sekülerizmin belirleyici özelliklerinden biri dine küfür etmenin teşvik edilmesi  -özellikle Hz. Muhammed karikatürlerinde olduğu gibi- (dine ve kutsala küfrün) aşırı şekilde ifade edilmesidir.

Yeni sekülerizmin bu özelliği ile kucaklaşma hali, sınıfında Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösteren öğretmenin öldürülmesi, birçok Fransız entelektüelin dine hakareti övmesi ve Fransa hükumetinin ifade özgürlüğünü açık bir şekilde savunmasının ardından tam olarak gözler önüne serildi.

Batı Avrupa’da bireylere dini kutsallara saygısızlıkta bulunma hakkı yasal olarak tanınmaktadır. Ancak kutsallara küfür hakkını korumak başka bir şeydir, Fransa’da olduğu gibi hararetli bir şekilde küfrü teşvik etmek başka bir şeydir.

Küfür, tartışmaya açık olmayan ve alaycı bir konuşma biçimidir

Küfür, konuşmanın tartışmaya açık olmayan ve alaycı bir biçimidir. Nüfusun yüzde altı ila sekizinin Müslüman olduğu, bunların çoğunun ebeveynlerinin ya da dede ve ninelerinin Kuzey Afrika’daki Fransız kolonilerinden göç etmiş olduğu bir ülkede İslam’a hakaret ve küfür olsa olsa ılımlılıkla sarf edilmelidir.

Kutsallara küfür savunucuları ifade özgürlüğünü hatırlatıyor, ancak aslında kutsala küfür Fransa’yı daha az özgür ve daha az özerk yapan cihatçı teröre karşı kısır bir tepkisellik döngüsüne hapsediyor.

Karikatürlerin kutsala küfür hakkı adına ölçüsüz bir şekilde kullanımı en nihayetinde kamuoyundaki tartışmaları baltalamaktadır. Ayrıca bu ölçüsüz kullanım çoğu Fransız laiklerin İslam’a, peçeye, namaza ve İslami öğretilere takıntılı bir şekilde neden odaklandığını anlamayan en ılımlı ya da seküler Müslümanları bile damgalayıp aşağılıyor.

Sonuç provokasyona karşı provokasyonun olduğu ve toplumun cehenneme döndüğü zararlı bir döngüdür. Fransız laikliği radikalleştikçe ülkedeki cihatçı saldırıların sayısı artmıştır.

Fransız laikler ifade özgürlüğü için savaştıklarını iddia ediyorlar. Onlar bunu yaparken masum insanlar ölüyor, dünyadaki Müslümanlar Fransızların değerlerini kabul etmiyor ve mallarını boykot ediyorlar. Ayrıca Fransız Müslümanlar İslamcı propagandayı önlemek adı altında ifade özgürlüğü konusunda kısıtlamalar ile karşı karşıya kalıyor.

Fransa aşırı tutucu laikliği sebebiyle, kendi içinde ve dışında ağır bedeller ödüyor.

Çeviren: Hale Ece

*Paris’te Sosyal Bilimlerdeki İleri Araştırmalar Okulu EHHS’de çalışma sorumlusu   

www.1news.info/france-s-dangerous-religion-of-secularism-798875/amp (31 Ekim 2020)

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version