Haberler

Zorlu Holding’i Zorlayan Eylemde Gözaltı

Yayınlanma:

-

İsrail’in Gazze’deki saldırganlığı ve işgalleri sürerken Türkiye’deki protestolar da devam ediyor. Özellikle Türkiye’nin İsrail ile gelişen ticari ilişkilerine ve bu ilişkilerden rant sağlayan sermaye gruplarına karşı öfke hızla artıyor.

Protestolar ve boykot çağrıları devam ederken özellikle İsrail’deki yerleşik enerji yatırımları ve ortaklıkları bulunan Zorlu Holding bu eylemlerin odağında yer almaya başladı.

Filistin İçin Bin Genç adlı çoğunlukla üniversite öğrencilerinden oluşan grup bu kirli ilişkiyi bir süredir ülke gündemine getirmeye çalışıyor. Bunun için son eylemini dün Zorlu Center’de gerçekleştiren grup Filistin bayrakları ve sloganlarıyla başladığı protestosu polisin çok şiddetli müdahalesiyle gözaltında son buldu.

Zorlu grubunun İsrail’deki girişimlerini ve işgalcilere sağladığı enerjiye karşın Gazze’nin enerjisiz kalmasının protesto edildiği eylemde “Soykırımcı İsrail, İşbirlikçi Zorlu” , “Eli Kanlı Zorlu, İhanetten Vazgeç” gibi sloganlar öne çıktı.

Sert Müdahale, Şiddet ve Hakaret

Zorlu AVM’nin içindeki açıklık alanda gerçekleşen eylem hiçbir taşkınlık içermemesine rağmen polisin gösterdiği tepki oldukça sert ve acımasızca gerçekleşti. Yaklaşık 30 kişilik grup, önce itilerek ve zorla sürüklenerek AVM dışına çıkarılmaya çalışıldı, direnenlere şiddet uygulandı ve küfür ile hakaretler edildi.

Polisin gösterdiği acımasız müdahaleye rağmen Filistin’in yanında kararlılıkla duran ve sadece İsrail lobisine enerji sağlayan Zorlu’yu işbirliğinden vazgeçirmeyi amaçlayan grup gözaltı araçlarına bindirilene kadar tepkisini göstermeye devam etti.

Polis otobüsünün yanında şiddeti daha da artan müdahalede gözaltına alınanlar ters kelepçeyle kelepçelenerek otobüslere bindirildi.

Daha sonra serbest bırakılan eylemcilerle yaptığımız görüşmelerde yaşananlar şu şekilde ifade edildi: “Görüntülerde de görüldüğü üzere neredeyse sürüklenerek, her birimiz en az iki polis tarafından zorla götürüldük. Gerek gözaltılar sırasında ve gerekse araca bindirilirken darp edildik, hakarete uğradık. Polis otosunun yanında ters kelepçeler çok sıkı bağlandı. Bundan dolayı his kaybı yaşayan, kollarında uyuşmalar olan arkadaşlarımız 3 saatten fazla bu şekilde bekletildiler. Polis otosunda namaz kılmak isteyen arkadaşlarımızın talepleri dikkate alınmadığı gibi “namazınızı düşünüyorsanız gelmeseydiniz” gibi tahfif edici ifadelerle alay edildi. Polis otosundada sürekli uyarmamıza rağmen çok kötü durumdaki arkadaşlarımızın kelepçelerine müdahale edilmedi. Polis otobüsüyle getirildiğimiz hastanede de aynı şekilde kelepçeli muayene edilmek istendik. Direniş gösterip bu durumu kabul etmememiz sonrasında kelepçelerimiz çözüldü.” 

Yaklaşık 4-5 saat süren gözaltı süreci sonrasında gönüllü avukatların girişimleri ile gözaltı süresince yaşananlar kayıt altına alındı ve işlemlerin ardından eylemciler serbest bırakıldı.

Neden Zorlu Protesto Ediliyor? 

Türkiye’nin önemli sermaye gruplarından biri olan Zorlu Holding son yıllarda özellikle enerji alanında yaptığı yatırımları artırmıştı. Zorlu Enerji Grubu’nun İsrail’de üç santrali bulunuyor. Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 42.15 oranında ortak olduğu, 120 MW elektrik ve 70 ton/saat buhar üretim kapasitesine sahip Ramat Negev Kojenerasyon Santrali İsrail’de faaliyetlerini sürdürüyor. Zorlu’nun bir diğer ortaklığı ise Ashdod Kojenerasyon. Grubun yüzde 42.15’ine sahip olduğu Ezotech Electric Limited Şirketi tarafından inşa edilen Ashdod Doğalgaz Kojenerasyon Santrali, 55 megavatlık kurulu güce sahip. Aynı zamanda İsrailli ortakları ile birlikte devreye alınan Dorad Doğalgaz Çevrim Santrali’de yine üretimini sürdürüyor.

Toplam 1015 MW kapasite ile İsrail’de hizmet veren Zorlu Holding gelecek 25 yıldada İsrail’in enerji ihtiyacının %7’sini karşılamayı amaçlıyor. Bu şirketlerden Dorad Energy’nin İsrail Savunma Bakanlığı’na ve İsrail’in uluslararası hukuka göre gayrimeşru sayılan yerleşim yerlerine ve sanayi bölgelerine elektrik tedarik ettiği de tespit edildi. İsrail ile işbirliği halinde olan, İsrail ordusu için hizmet ve ürün üreten şirketlere yatırım yapan Zorlu Holding bu nedenle protesto ve gösterilen odağında.

Gazze’de elektrik ve enerji sıkıntısı nedeniyle yoğun bakımdaki yaralıların kaybedildiği, hastanelerin işlevini yerine getiremezken Zorlu’nun hiçbir eleştiriyi umursamadan İsrail’deki ortaklıklarını sürdürmesi de ayrıca tepkilerin artmasına yol açıyor

Zorlu Markaları Neler?

Türkiye’de yerleşik markalarıyla bilinen Zorlu Grubu, son günlerde artık boykot listelerde yerini almış durumda. Zorlu AVM, Zorlu PSM, Vestel, TAÇ, Linens, Regal, Valeron gibi markalar üzerinden Zorlu boykotu tüm hızıyla gelişiyor.

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version