Haberler

Yeşil Erbaa Çevre Platformu: Siyanürlü Altın Madeni Geleceğimizi Tehdit Ediyor

Yayınlanma:

-

Yeşil Erbaa Çevre Platformu, bir açıklama yayımlayarak, Erbaa’da açılacak siyanürlü altın madenine tepki gösterdi. YEŞERÇEV, yaptığı açıklamada Erbaa ve çevresindeki eşsiz tabiatın siyanürlü altın madeni işletmeciliği ile büyük zarar göreceğini vurgulayarak devlet yöneticilerini bu yıkımı durdurmak için sorumluluk almaya davet etti.

Bu çerçevede, Erbaa Cumhuriyet Meydanındaki stantta Erbaa-Kelkit Havzası-Boğalı Yaylaları “Siyanürlü Altın ve Sülfürik Asitli Bakır Madenine Hayır Platformu” için imza kampanyası devam ediyor.

YEŞERÇEV açıklaması şu şekilde:

ERBAA-KELKİT HAVZASI VE BOĞALI YAYLALARI

SİYANÜRLÜ ALTIN VE SÜLFİRİK ASİTLİ BAKIR MADENİNE HAYIR PLATFORMU

BASIN BİLDİRİSİ

Kelkit Havzası ve Boğalı Yaylaları binlerce yıldır insanlığa ve 1000 yıldan beri de Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bereket sunan, dünyaca ünlü ürünler yetiştiren, mikro klima iklim ve habitat özellikleri ile eşsiz topraklardır.

Boğalı ve civarındaki yaylaların yükseklikleri 1500-2000 metre arasında değişir. Bu yükseklikte biriken yağmur ve kar suları Tokat ile Amasya illeri arasındaki yer altı ve yerüstü sularını besler. Civardaki köyler ve beldeler içme sularını bu yaylalardan alır. Kelkit ve Yeşilırmak bu yaylalardan gelen sularla beslenir.

Bu yaylaların eteklerinde yer alan ve adeta zümrüt vadilerden, meralardan oluşan bu tabiat hazinesi Tokat ve Amasya illerinin can damarlarıdır. Yaz aylarında, mayıs ayından itibaren, yüzlerce yaylacı binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanı ile Boğalı yaylalarına çıkar. Bu asırlarca devam eden bir gelenektir. Yaylalarımızda endemik bir ırk olarak Karayaka koyunu, bağlarımızda narince üzümü ve asma yaprağı yetiştirilir.

Bu bölgenin tam kalbinde, ladin, gürgen, çam ormanları ile yemyeşil bir vaha olan ve çeşitli yaban hayatının muhafaza edildiği, Çerkezfındıcak köyü ile Tanoba Beldesi arasında açılacak siyanürlü-sülfürik asitli bir altın-bakır madeninin yaratacağı zararların neler olacağını anlamak için Ordu-Fatsa ormanlarında 5 yıl önce açılan siyanürlü altın madenine bakmak yeterlidir.

Olası bir madenin Erbaa’mızda doğaya ve insana, derelerimizden, pınarlarımızdan akan yer üstü ve yer altı sularımıza vereceği zararı her aklıselim ve vicdan sahibi görebilir. Fatsa örneği önümüzde dururken, bu cennet vatan köşesinde bir altın madeni açmak maden şirketi dışında hiç kimseye hele de bu köylerde, kasabalarda yaşayan insanlarımıza katkı sağlamayacaktır.

Başta Erbaa olmak üzere Tokat ve Amasya İllerimize bağlı bütün ilçe-belde ve köylerimizin bu büyük felakete dur demesi hepimizin görevidir. Bu bunun önüne geçmek sadece yöre insanlarının değil, kendi internet sitesinde doğaya-çevreye-insana saygı göstereceğini deklere etmiş olan ve Birleşmiş Milletler Çevre Koruma Sözleşmelerine taraf olduğunu beyan etmiş olan Verusa Madencilik ile ona bağlı olarak kurulan Galata Altın İşletmeciliği A.Ş. için de bir vatan borcudur.

Biz Erbaa’lı vatandaşlar olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızı, Tarım ve Orman Bakanımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanımızı ve sorumlu bütün kurum ve kuruluşlarımızı; oğullarımızın, kızlarımızın, zümrüt yaylalarımızın, meralarımızın, ormanlarımızın, koyun ve kuzularımızın, karacalarımızın, tavşanlarımızın, tilkilerimizin, kurtlarımızın, sincaplarımızın, üveyiklerimizin, kekliklerimizin, kelebeklerimizin ve burada sayamadığımız her türlü varlığımızın bugününü ve geleceğini korumaya davet ediyoruz.

Bu haklı hukuk mücadelemizde bize destek olacak başta devlet büyüklerimiz olmak üzere tüm kurumlarımıza ve duyarlı vatandaşlarımıza kalbi şükranlarımızı sunuyoruz.

YEŞİL ERBAA ÇEVRE PLATFORMU

 

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version