Haberler

Şaka Değil Soykırım!

Yayınlanma:

-

Türkiye’nin onlarca şehrinde bugün, 1 Nisan’da, ortak bir eylem vardı. Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği, son yıllarda sistematik hale gelen ve şiddeti iyice artan işkenceler protesto edildi.

Trabzon İnsani Yardım Derneği’nin çağrısı ile İskenderpaşa Camii önünde toplanan vatandaşlar Çin’in işkencelerine kayıtsız kalınmaması çağrısında bulundular.

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük özgürlükten men etme operasyonu Doğu Türkistan’da yürütülüyor. Çin Devleti Doğu Türkistan halkının kültürel ve dini hafızasını silmeye çalışıyor. Devasa arazilere kurulan toplama kamplarında genç, yaşlı, kadın, erkek ayırt etmeden öldürme, işkence, beyin yıkama, tecavüz suçları işleniyor; tıbbi ve biyolojik deneyler yapılıyor.

Aileleri toplama kampına alınan Doğu Türkistanlı çocuklar yetimhane veya yatılı okul görünümlü çocuk kamplarında beyinleri yıkanarak birer Çinli olarak yetiştiriliyor. Toplama kamplarına alınan erkeklerin evlerine yerleştirilen Çinli memurlar ailelerle birlikte yaşıyor.

Sokaklara yerleştirilen yüz tanıma sistemli kameralar ile Çinli olmayanlar tespit ediliyor. Dini-kültürel kıyafet giyilmesi ve eğitim alınması ise yıllardır yasak. Çin’in yayınladığı “75 Aşırılık Belirtisi”ne uymayan herkes terörist olarak suçlanıyor.”

Çin’in büyük bir ciddiyetle cezalandırdığı “aşırılıklar”dan bazıları şunlar:

*Camilerin dışındaki halka açık yerlerde (açık veya kapalı) cemaati ibadet için toplama, namaz kılma ve imamlık yapma.

*Helal olmadığı gerekçesiyle sigara ve alkolü yasaklamak ve aynı gerekçeyle benzeri malların satışını boykot etmek.

*Restoran ve diğer yiyecek ve içecek satıcılarının Ramazan ayında dükkânlarını kapatmaları ve servis personelinin dinî kıyafetler giymesi.

*Üzerinde ay yıldız bulunan tişört giyilmesi, yüzük ve kolye takılması, cüzdan, aksesuar ve telefon kılıfı kullanılması, motosiklet ve araçlara ay yıldızlı sticker yapıştırılması ve Doğu Türkistan logolu aksesuar kullanılması.

*Telekomünikasyon, ses platformları veya sosyal sohbet gruplarını (QQ, WeChat, sesli sohbet odaları vb.) kullanarak yasa dışı Kur’an öğretimi, vaaz ve tebliğ faaliyetleri yürütme.

*Evlilik belgesi almaksızın “dinî nikâh” ile evlenmek, kanuna uygun olarak boşanma işlemlerini tamamlamadan “talak” ile boşanmak; dinin müsaade ettiği gerekçesiyle birden fazla evlilik yapmak ve aile planlaması politikalarına müdahil olmak.

Basın açıklamasının ardından Çin zulmünü ifşa eden, üzerinde “Bu insanlık ayıbı son bulsun! Sesimiz bir olsun! Toplama Kampları Karatılsın!” yazan broşürler halka dağıtıldı.

Haber ve Fotoğraf: Mehmet Ali Başaran

*Basın açıklamasının tam metnini okumak ve “75 Aşırılık Belirtisi”nden haberdar olmak için https://sakadegilsoykirim.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version