Haberler

Esnaftan Stopaj ve Kira İtirazı

Yayınlanma:

-

Sarıgüzel Esnaf Dayanışması tarafından yayımlanan açıklamada stopaj soygununun esnafın belini bükmeye devam ettiği dile getirildi.

Açıklamada özellikle salgın gerekçesiyle kimi işyerlerinin kapatıldığı, kiminin kalıcı durgunluğa girdiği, kiminin iflas ettiği pandemi koşullarında stopajda yapılan geçici ve kısmî indirimin bir anlamı olmadığı kaydedildi.

Sarıgüzel Esnaf Dayanışması’nın açıklaması şu şekilde:

STOPAJ SOYGUNUNA HAYIR!

Ekonomik krizle boğuşan esnafımız pandemi koşullarında tümüyle bir çıkmazın içine girmiştir. Bugün esnaf hayata tutunmaya çalışan yoğun bakım hastasına dönmüştür.

Zor günler için hazırlık yapmayan, mevcut stokları tüketen iktidar, esnafı desteksiz bırakmış ve gözden çıkarmış görünmektedir. Bugün birçok esnaf, hesap edilemez zararlarla kepenkleri indirmiş, iflasını ilan etmiştir. Birçok esnaf maalesef son anlarını yaşamaktadır. Varlığını sürdürebilecek birçok işletme ise ancak ağır yaralar ve kalıcı problemlerle yoluna devam edebilecektir.

Bütün bu problemlerin ortasında esnafa ancak kredi desteği sunulmuş, onların da geri ödemeleri yeni bir sorun olarak esnafın korkulu rüyası hâline gelmiştir. Borç üstüne borç binmiş, karamsarlık ve endişe kalıcılaşmıştır.

Zaten açık bir zulüm olan kira ödemelerindeki stopaj oranı 31/07/2020 – 31/12/2020 tarihleri arasında (bu tarihler de dâhil) uygulanmak üzere 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile %20’den %10’a düşürülmüştür.

Stopaj soygununda sadece 5 aylığına 10 puanlık bir indirime gidilmiştir.

Tümden kaldırılması gereken stopajdan geçici uygulamada bile vaz geçilememiş, esnaf, yine soygunla baş başa bırakılmıştır.

Serbest piyasa faşizmi zaten kira dayatması karşısında esnafı korumamakta, yükselen mülkiyetçiliğin üzerine bir de stopaj sosu dökmektedir. Yani soygun üzerine soygun, zulüm üstüne zulüm!

Adaletin, ekonominin dibe vurduğu böyle bir vasatta soygun ve zulüm düzeni iyice açığa çıkmıştır. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yükselen altın fiyatları ve kalıcı durgunluk karşısında milyonlarca insanın evine ekmek götüremediği, işsizliğin zirve yaptığı bir tablo ile karşı karşıyayız ve bunun elbette sorumluları vardır, olmalıdır!

Sarıgüzel Esnaf Dayanışması olarak talebimiz stopaj soygununun kalıcı olarak sonlandırılması, bu uygulamanın iptal edilmesidir.

Kiralarda istedikleri tasarrufta bulunan ve adaleti değil de piyasa putunu esas alan mülk sahiplerini de vicdanlı olmaya, Allah’tan korkmaya çağırıyoruz. Esnafın batması kimseye hayır getirmeyeceği gibi ülkenin içine sürüklendiği girdaptan mülk sahipleri de kendilerini kurtaramayacak ve bu vebale ortak olacaklardır.

Stopaj soygununa hayır!

Kira zulmüne son!

SARIGÜZEL ESNAF DAYANIŞMASI

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version