Suriyeli mülteci Ali El-Hemdan’ın bir polis memuru tarafından öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi. 18 yaşındaki Ali El-Hemdan’ı öldüren şüpheli 27 yıllık polis hakkında kasten adam öldürmekten dava açıldı. Duruşma 9 Temmuz’da.
Evrensel’de yer alan bilgilere göre olayda kovalamaca meydana gelmedi, Ali El-Hemdan’ın yüzü şüpheli polise dönüktü.
“Sendeledim, oruçluydum” diyen şüpheli polisin, iddianamede yer alan kamera kayıtlarına göre de sendelemediği ortaya çıktı. İddianameye göre olay şöyle gelişti: “Sokağın başından içeriye doğru Ali El-Hemdan’ın yürüdüğü, yaklaşık 15-20 metre arkasından da şüpheli polis memurunun yürüdüğü, kısa süre sonra Ali El-Hemdan’ın yüzünü polis memuruna dönerek geri geri yürüdüğü, bu sırada şüpheli polis memurunun elinde bulunan silahın namlusuna mermiyi sürdüğü, ölene doğrultarak ateş ettiği, aynı anda Ali El-Hemdan’ın yere yığıldığı anlaşılmaktadır. Polis memurunun savunması hiçbir şekilde kamera görüntüleri ile örtüşmemektedir. Olayın görgü tanığının anlatımlarından ve görüntülerden polis memurunun sendelemesi, düşmesi gibi bir durumun ve herhangi bir koşma-kovalamacanın yaşanmadığı anlaşılmaktadır.”
Tüm bu iddialar, olayı balkondan gördüğünü söyleyen bir tanığın ifadeleriyle de uyumlu.
Olayın takipçisi bir avukat olan Tugay Bek’in yine Evrensel’de yer alan söyleyişinde skandal olarak nitelendirdiği bir rapor ise şüpheli polise, olay bütün gerçek boyutlarıyla ortaya çıkmasına rağmen hala nasıl sahip çıkıldığını gözler önüne seriyor. Adana Kriminal Polis Laboratuvarı’nın hazırlamış olduğu rapora göre, “Ali El-Hemdan’ın üzerinden çıkan tişörtün sol göğüs bölgesinde bulunan deliğin sert bir yüzeyden (taş-duvar-metal-cam vb) sekerek çarparak gelen mermi çekirdeği veya mermi çekirdeğine ait parçanın oluşturduğu delinme olduğu ve söz konusu delinme üzerindeki atış artıklarının oluşturduğu renk dağılımı göz önünde bulundurulduğunda delinmenin aşağıdan yukarıya doğru gerçekleştiği fikir ve kanaatine varılmıştır. Ancak atış mesafesi hakkında kesin bir kanıya varmak mümkün değildir.”
Rapor, 18 yaşında öldürülen bir genç hakkında gerçeği ortaya çıkarmak yerine, olay hakkında temelsiz delil üreterek, gerçeğin üzerini örtmekle daha fazla ilgileniyor. Hatırlarsanız, olayın olduğu gün sosyal medyaya düşüp hafızalarımıza kazınan o görüntülerde, Suriyeli gencin göğsü kanlar içindeydi ve kocaman bir delik görülüyordu. Ve o görüntülere rağmen iktidar güdümlü medyada gencin kaçarken bacağından vurulduğu yazıldı. Biri kaçarken nasıl olur da kalbinden vurulur?
Cumhuriyet Savcılığı ise mezkur raporun diğer delillerle çeliştiğini belirtip Ali El-Hemdan’ın tişörtünü İstanbul Adli Tıp Kurumu’na tekrar incelenmesi için göndermiş ve “Suçun sabitliği ortadadır.” demiş.
Tüm bu görgü tanıkları, kamera kayıtları ve diğer deliller, şüpheli polisin, kaçmayan, direnmeyen, yüzü kendisine dönük, silahsız veya başka bir şekilde tehdit oluşturmayan bir genci hedef gözeterek, doğrudan doğruya öldürdüğüne işaret ediyor.
Sadece para cezası verilmesi gereken bir ihlal, bir insanın yaşamına mâl oldu. Olayın örtbas edilmek istenmesine yönelik çabalar ise toplumun kamusal alandaki güvenliğine yönelmiş bir tehdit teşkil ediyor.
Emniyet görevlilerinin karıştıkları bazı suçlara yönelik bürokratik bir koruma, yaygın bir takipsizlik, cezasızlık politikası olduğu yönünde birçok örnek var. Oysa etkin bir soruşturma ve adil bir yargılama sonucunda suça göre cezalandırma olmadığı müddetçe kamu görevlilerinin hak ihlallerini önlemek mümkün değil. Bunun sağlamaması ise toplumdaki güvenlik algısını zedelemekte, onarılması imkânsız acılara yol açmaktadır.
Alaattin Uras