Köşe Yazıları

Pragmatizm Maslahata Sindiğinde

Yayınlanma:

-

Hep temiz kalacağınıza dair garantiniz mi var, katı hak söyleminizdeki bu özgüven nereden geliyor? Şimdiye kadar bir şey çıktı mı sizin gibi oluşumlardan? Ne zaman akıllanacaksınız? Biz de bir zamanlar sizin gibi muhaliflik yapıyorduk ama artık halkların maslahatını gözetmek zorundayız. İktidar bize alan açmışken bundan faydalanmamak da abes olur. İktidarın olumlu taraflarını destekliyor, haksızlığa yol açan eylemlerini reddediyoruz. Bu tavrımıza ‘adalet ve maslahat ölçüsü’ diyoruz.”

Yukarıdaki cümleleri sarf eden yapı, destekledikleri iktidar çözülürken kendilerine açılan alanları yitirmeye başlar. Artık ne iktidarın safında kalabilir ne de fabrika ayarlarına dönebilir. Maslahat dedikleri iktidarın olanaklarını kullanmanın adıdır. Kullanacak imkân kalmayınca “adalet ve maslahat ölçüsü” söylemi yerini -iktidarla suç ortaklığı olmamışçasına- “adalet”e bırakır. Çözülen iktidardan koparak muhalifliğe başlayan partileşme evresindeki bir oluşuma artık yanaşmaya başlayabilir. Maalesef tekrarlanan bu filmi çok gördük hâlihazırda böyle metinleri de.

Sistemin tepeden değiştirileceğini düşünen yapı, marjda kalmanın verimsizliğine kâni olup merkeze gelmek istemişti. Tepeye giden yol hâliyle değişip iktidara boyun eğmekten geçti. Pragmatist amaçlarla kendileri değişirken tepede yer almakla neyi değiştireceklerdi. Çıkarları evvelden vazettiği ilkelere ters düştüğünde ilkeleri değiştirip çıkarlarına uygun hâle getirdiler.

Yapı dediğim oluşum dindar, ateist, milliyetçi, sosyalist herhangi bir ideolojiden olabilir. Doğruyu, hakikati sonuç odaklı, kâr-zarar oranına göre düşünen her kim varsa pragmatisttir. Bir parça bile olsa iyi pragmatizm yoktur, onun iyiliğine aldanıp eyleyenler birbirinin zıddı  ama faydalı(!) sonuçlar arasında savrulacaktır.

Kendini temiz, ilkeli sanma saflığıyla eleştirinin konforunda kalıp oyuna girememek var. İlkelere göre samimi ve dürüstçe davranmaya çalışıp -steril, günahsız bir ömür olmayacağından- kirlenmek de var. Ama faydalı neticeler/çıkarlar uğruna hakikat, ilke nedir bilmemek bahsedilen kirlenmenin çok çok ötesinde bir durumdur.

 

 

1 Yorum

GÜNDEM

Exit mobile version