Haberler

İş cinayetleri salgında da hız kesmiyor

Yayınlanma:

-

Covit-19 öncesi devam eden işçi ölümleri ve hak ihlalleri salgın hastalıkla birlikte had safhaya ulaşmış durumda. Sermayedarlar kazanmaya devam ederken olan yine düşük ücretlerle çalışan işçilere oluyor.

Virüs salgını işçileri vurdu

İSİG’in (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) hazırlamış olduğu raporlara göre, Covit-19 salgının ilk iki ayında (11 Mart- 10 Mayıs) en az 128 işçi salgın hastalık sebebiyle yaşamını yitirdi.

Raporun detayları şu şekilde:

• Hayatını kaybedenlerin 9’u kadın 119’u erkek,

• Hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması 50,

• Hayatını kaybedenlerin 98’i ücretli (işçi ve memur), 30’u ise kendi hesabına çalışan.

Salgın sürecinin ikinci ayında bir taraftan ‘evde kal’ çağrıları yapılırken, bir taraftan da hafta sonları ve resmi tatilleri kapsayan sokağa çıkma yasakları yürürlüğe girdi. Fakat bu çağrılar ve sokağa çıkma yasakları çalışmaya devam etme durumunda olan işçi sınıfını kapsamadı.

Büyük şirketler ve fabrikalar ‘üretime mecburuz’ diyerek çalışmaya, çalıştırmaya devam ediyor ancak Covit-19 önlemleri yetersiz kalıyor.

Özellikle büyük fabrikalarda işçiler sosyal mesafeye uymakta zorlanıyor, üretimi had safhaya çekmek isteyen patronlar işçilerin mağduriyetini görmezden geliyor, böylelikle ölümler ve hak ihlalleri kaçınılmaz oluyor.

İSİG’in raporunda hayatını kaybedenlerin çalıştıkları alanlara göre dağılımı şu şekilde:

Ticaret-büro işkolunda 37, sağlık işkolunda 31, belediye-genel işler işkolunda 11, turizm-konaklama işkolunda 8, tekstil işkolunda 7, taşımacılık işkolunda 5, savunma-güvenlik işkolunda 5, bankacılık işkolunda 4, metal işkolunda 4 ve diğer işkollarında 14 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetleri hız kesmiyor

İşçiler salgın hastalık dışında da hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. İstatistiklere göre Ocak ayından Mayıs ayına kadar 40’ı kadın işçi, 547’si erkek işçi, 4’ü çocuk işçi ve 23 göçmen/mülteci işçi olmak üzere toplamda 576 işçi hayatını kaybetti.

İşçi ölümleri daha çok tarım-orman, gıda, inşaat, madencilik, metal, tekstil, taşımacılık ve sağlık alanında gerçekleşti.

Covid-19 salgın hastalık sebepli ölümler Mart ayında başladı, Nisan ve Mayıs ayında daha da artarak devam etti.

Salgın hastalık etkisi dışında, Şubat ve Mart aylarında ölüm nedenlerinin birçoğu şu şekilde: Yüksekten düşme, trafik/servis kazası, göçük altında ezilme, zehirlenme, şiddetli elektrik çarpması ve intihar.

Kaynak: isigmeclisi.org

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version