Haberler

Düzce Aluform Pekintaş Fabrikasında Direniş Var

Yayınlanma:

-

19-20 Ekim 2022 tarihinde Aluform Pekintaş fabrikasında toplamda 39 işçi, Kod-25 ve Kod-49 iftiralarına maruz kalarak işten çıkarıldı. Süreç, 5 işçinin Türk Metal Sendikasına üye olmasıyla başladı. Sendikalı işçi sayısı kısa bir sürede 40’a ulaştı. Bu durum, patronu ciddi bir şekilde rahatsız etmeye başladı. Patron ve temsilcileri işçileri sendikadan istifa etmeye zorladı. Fabrika müdürü, baskı ve tehdit yoluyla işçilerin telefon ve e-devlet şifrelerini alarak sendika üyeliklerini iptal etti ancak her şeye rağmen istifa etmeyen işçiler vardı ve müdür tarafından istifaya zorlanan kişiler tekrar sendika üyesi oldular.

Çalışma Saatlerinde Namaz Kılmak Yasak!

İşçiler sendika üyeliğinden taviz vermeyince mobbingler ardı ardınca gelmeye başladı. Çalışma saatleri uzatıldı, sık sık fabrika içindeki yerleri değiştirildi ve kötü muameleye maruz kalmaya başladılar. Son olarak müdür işçilerin namazlarına karıştı: “Namazın kazası olur, işin kazası olmaz!” diyerek sadece mola vakitlerinde namaz kılmalarını, çalışma saatlerine denk gelen ikindi ve Cuma namazlarını kılmak için çalışmayı bırakıp namaza gidemeyeceklerini söyledi. Yeni işe alınacak işçilere de namaz kılıp kılmadıkları sorulduğu bilgisine ulaştık.

İlk etapta sendikadan istifa etmeyen ve etmeyeceklerini açıkça dile getiren 5 işçi işten çıkarıldı. Daha sonra bu işten atılan işçilerin aleyhinde şahitlik yapmayı kabul etmeyen, namaz konusunda direnen ve tekrar sendika üyesi olan 34 işçi daha işten çıkarıldı. Üstelik bütün haklarından mahrum bırakılarak işten atıldılar. Kod-25 ve Kod-49’dan dolayı işten atıldıkları için başka bir yerde de işe giremiyorlar.

İdari Bürokrasi İşçilerin Karşısında!

İşten atılan işçiler direnişe başladılar. Fabrika önünde eylem yapmak istediler ancak bu sefer de Düzce’nin mülki ve idari makamları ile karşı karşıya geldiler. Vali, işçilerin fabrika önünde eylem yapmalarını 4 ay boyunca trafiği gerekçe göstererek yasakladı. Ardından gözaltılar başladı. Bunun üzerine işçiler Pekintaş grubunun diğer fabrikaları önünde eylem yapmaya başladılar. Bu sefer de patronun manevi tazminat mahkemeleriyle uğraştılar. Düzce’nin valisi, emniyet müdürü, alay komutanı, müftüsü, SGK müdürü, İŞKUR müdürü, yerel medyası hep birlikte aba altından sopa göstererek işçileri direniş eylemlerinden vazgeçirmeye çalıştı.

İşten atılan emekçiler bugün itibariyle 9 aydır işsizler. Fabrika önünde eylemlerine devam ediyorlar. Mücadelelerine sahip çıkılmasını, kendileriyle dayanışma içinde olunmasını istiyorlar.

Yeni Pencere, özel haber

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version