Haberler

Cenin Saldırı Altında!

Yayınlanma:

-

Son on yılların en büyük baskınında 10 Filistinlinin öldürülmesinin yanı sıra yollar enkaz halinde bırakıldı, su ve elektrik şebekesi yok edildi!

Cenin mülteci kampı sakinleri, geçtiğimiz günlerde işgal altındaki mahallelerini vuran İsrail saldırısının ardından geride kalan yıkımın büyüklüğü karşısında şaşkına döndü.

Kamp sakinlerinden Muhammed Ebu Talal, Middle East Eye’a yaptığı açıklamada, İsrail buldozerlerinin Pazartesi sabahı kampa ilk saldırdıkları andan itibaren kampı çevreleyen sokakların çoğunu yerle bir ettiğini söyledi.

Buldozerlerin işi bittikten sonra yolların kenarlarına molozlar yığılırken kampın altyapısı da yıkıldı, su ve elektrik şebekeleri harap oldu.

“İşgalin başlangıcında evlerimizin çoğunun elektriği kesildi ve buldozerlerle yıkılan sokakların altından birçok su borusunun patlatıldığını gördük.” diye ekledi.

İsrail’in 10 Filistinlinin ölümüne neden olan baskınına tanık olan bazı kişiler bu baskının, 2002 yılında Batı Şeria’daki Filistinli grupları hedef alan ve Cenin de dâhil olmak üzere yüzlerce kişinin ölümüne neden olan “Savunma Kalkanı Operasyonu”nu hatırlattığını söyledi.

Düzinelerce askeri araç ve yüzlerce İsrail askeri, Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde, çeşitli hedefleri bombalayan helikopterlerin yoğun koruması altında kampa ve birçok komşu bölgeye saldırmaya başladı.

Kamptaki Filistinliler buldozerler gittikten sonra sokaklarının “sürülmüş” gibi göründüğünü söyledi.

Karanlık dağılıp Pazartesi gününün güneşi bölgeyi aydınlattığında her şeyin değiştiği anlaşıldı.

Ebu Talal, “Kampın tüm sokakları kazılmış ve kökünden sökülmüş!” dedi.

“Buldozerler burada hiçbir şeyi olduğu gibi bırakmadı, sokaklarımızı kırıntılara dönüştürdüler!”

‘Köklerinden koparılmış’

Cenin Belediyesi yaptığı kısa açıklamada İsrail askeri araçlarının kamp ve çevresindeki ana su hatlarını tahrip ettiğini duyurdu.

İsrail askerleri, belediye ekiplerinin etkilenen yerlerde çalışmasını ve hatta hasarı tespit etmek için bile oralara ulaşmasını engelledi.

Belediyenin halka yaptığı çağrıda, “Lütfen suyu tasarruflu kullanın ve elinizdeki su miktarını koruyun. İşgal güçlerinin şehri ve kampı kuşatması nedeniyle elinizdeki ev malzemelerini korumanız için size çağrıda bulunuyoruz!” denildi.

Yıkım, sadece caddeler, su ve elektrik şebekeleriyle sınırlı kalmadı; evlere, konutlara ve hatta hastane ve camilere kadar uzandı.

Kampın merkezinde bulunan Tawalbeh Camii, bombardıman sonucu ağır hasar gördü. Camları kırıldı ve kapıları hasar gördü.

Kampa komşu mahallelerden birinin sakini olan Sari Samour, sabah saat 7’de bir İsrail buldozerinin Tevalbe camisinin yakınındaki sokağı yerle bir ettiğini söyledi.

Sokağın birkaç kez buldozerle dümdüz edildiğini, böylece artık araç kullanımına hiç uygun olmadığını açıkladı.

“Telefon hatları ve dolayısıyla internet de yok edildi. Amaç, kampla iletişimi engellemek ve kampı dış dünyadan izole etmek…”

Sammour’a göre konutlar o kadar ağır hasar gördü ki İsrail askerleri keskin nişancıların konumlanıp ateş edebilmesi için evlerin duvarlarında büyük delikler açtı.

Al-Amal Hastanesi ve Dr. Halil Süleyman Hastanesi ağır silahlarla İsrail askerlerinin doğrudan ateşine maruz kaldı ve birçok tesis hasar gördü.

İsrail ordusu, Filistinliler tarafından sokaklara ve evlere yerleştirilen patlayıcı cihazları patlatmayı amaçladığını iddia etti.

‘Vandallık eylemleri’

Filistin Kızılay Derneği, yaptığı açıklamada, ekiplerinin sabahtan bu yana bombardımanda hasar gören evlerden beş aileyi tahliye ettiğini, diğer kadın ve çocukların evlerden bir an önce tahliye edilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Cenin’den bir gazeteci olan Yasmine Hantoly, kampın yapısının nüfus yoğunluğu ve çok sayıda bitişik ev nedeniyle zaten zayıf olduğunu ve İsrail işgal güçlerinin Cenin kampındaki birkaç yoğun nüfuslu bölgeyi kasıtlı olarak vurduğunu söyledi.

Kampa yapılan ilk saldırı bir sosyal kulübü vurdu ve yakınlardaki diğer evlerde de büyük hasara yol açtı.

Hantoly, “Tüm bu sahneler bizi 2002 işgaline, ona benzer her şeye, saldırının başlamasının üzerinden 24 saat geçmeden yaşanan yıkımın boyutlarına, sokakların buldozerlerle yıkılarak kullanılamaz hale getirilmesine, evlerin ve sivil tesislerin kasıtlı olarak bombalanmasına geri götürüyor.” dedi.

“Bu vandalizm eylemlerinin tek mağduru kamp halkıdır. Askerler her yeri işgal ediyor, binalara tırmanıyor ve evleri basıyor, buraları askeri kışla olarak kullanıyor ve çocukları ve kadınları hiç düşünmeden dehşete düşürüyor.”

Kaynak: middleeasteye.net (İşgal altındaki Filistin’in Cenin kentinden Mohammad Abed ve Ramallah’tan Fayha Shalash)

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version