Haberler

Aaron Bushnell: Çorak Amerika Topraklarındaki Çığlık

Yayınlanma:

-

Pazar günü öğleden sonra saat 01:00’de, ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell, Washington’daki İsrail büyükelçiliğine doğru otuz saniye boyunca yürüdü. Yürürken elinde sıvı içeren bir şişe vardı ve kendisinin silahlı kuvvetler mensubu olduğunu söylüyordu. “Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım. Aşırı bir gösteri eylemine girişeceğim ancak Filistin’deki insanların sömürgecilerin elinde yaşadıklarıyla karşılaştırıldığında bu hiç de aşırı bir eylem değil!” diyor ve ekliyor: “Egemen sınıfımızın bu husustaki kararı şu: normal!”

İsrail büyükelçiliğinin kapısının önüne geldiğinde önündeki kamerayı yere koydu ve Amerikan askerî üniformasını tamamlamak için şapkasını taktı. Daha sonra şişenin içindeki üzerine döktü ve kendini ateşe verdi. “Filistin’e özgürlük!” diye bağırdı. Filistin’in kurtarılması yönündeki çığlıkları yaklaşık bir dakika boyunca devam etti ve yere düşüp ateşi FBI tarafından söndürülmeden önce ayağa kalktı. İtfaiye ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan Aaron’un durumunun ciddi olduğu ve yaralarından dolayı hayatını kaybettiği öğrenildi. ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü, olayın aktif görevde olan bir pilotla ilgili olduğunu doğruladı.

Aaron Bushnell olayı, alışılmadık bir olay…

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki siyasi bölünmenin iki halk varmış gibi keskin olmasına ve halkın önemli bir kısmının polisten ve hatta FBI’dan nefret etmesine rağmen Amerikan zihniyetinde asker, insanların çoğunluğu tarafından son derece saygı duyulan bir kişidir. Bushnell, Hava Kuvvetlerinde bir yazılım mühendisiydi. Kendisi 25 yaşında ve İsrail işgal güçlerinin Gazze halkına karşı yürüttüğü soykırım ve etnik temizlik savaşına karşı geçen Ekim ayından bu yana Batı sokaklarına dökülen Z kuşağına mensup.

Bunun, Amerikan imparatorluğunun bir üyesinin Filistin politikasına karşı ayaklanmasının ilk örneği olmadığını unutmayın. 2003 yılında Refah’ta bir Filistinlinin evinin yıkılmasını engellemeye çalışırken işgal ordusu tarafından İsrail askerî buldozeriyle üzerinden geçerek öldürülen Amerikalı aktivist Rachel Corrie’den bahsediyoruz.

Ancak Aaron Bushnell’de farklı bir şeyler var. Askerî üniformasıyla yandığı sahne hiç de kolay bir olay değil ve pazartesi gün boyunca adı ABD’deki X platformunda “Özgür Filistin” ibaresiyle hashtag’lerin başında yer aldı.

Mossad daha sonra tweet’i sildi ve Aaron Bushnell tarafından çekilen videonun tamamını içeren başka bir gönderi yayınladı ve şu ifadeyi kullandı: “Bir ABD Hava Kuvvetleri askeri İsrail’i protesto etmek için kendini ateşe verdi. Ne salak!”

Burada yangın, askerin vücudunda değil, X’ten Reddit’e ve Aaron Bushnell’in videoyu ilk kez canlı yayınladığı Twitch’e kadar sosyal medya platformlarında yeniden alev aldı.

Amerikalı internet kullanıcılarının öfkesi, ana akım medya kuruluşlarının (Reuters, CNN, New York Times, Washington Post) çoğunluğunun Bushnell’in nedenini belirtmeden kendini ateşe verdiğini bildirdiğini öğrendiğinde daha da arttı.

Amerikan kamuoyu, İbrani medyasının ve sosyal medya platformlarındaki Siyonist etki sahibi kişilerin Aaron Bushnell’i akıl hastası olarak değerlendirmedeki çabukluğu karşısında şaşırdı. Tartışmalar tüm hızıyla devam etti.

Bundan sonra çok sayıda Amerikalının, yaptıklarıyla Filistin halkının başına gelenleri hatırlatan bir kahraman olarak gördükleri askerlerini savunmak için tartışmalara katılması dikkat çekiciydi.

Olay, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki soykırım savaşına karşı ABD’de geçen 7 Ekim’den bu yana artan protestoların yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. Washington’daki İsrail büyükelçiliği devam eden protestoların hedefiydi.

Kaynak: al-akhbar.com

Tıklayın, yorumlayın

GÜNDEM

Exit mobile version